Kedi İhtiyaçları

Kedi İhtiyaçları

17 Ocak 2

Evine ilk kez kedi almayı düşünenler için, kedi ihtiyaçları ve genel bilgiler içeren yazımızın sizlere faydalı olmasını dileriz. Özel sorularınız için bize telefon ve whatsapp yoluyla ulaşabilirsiniz. Kedili hayata hoş geldiniz... 

- Taşıma Çantası/Kutusu : Kedinizin ve sizin güvenli şekilde seyahatiniz için gereklidir.

- WC : Kapalı ve kapağı iki kademe açılan tipte tercih edilmeli. Eğer wc için özel ayrı bir yer varsa açık wc daha pratiktir.

- Mama ve Su Kabı : Paslanmaz çelik veya seramik, bulaşık makinesinde yıkanabilmeli. Mümkünse yedekli olarak 2 mama 2 su için alınmalı. Plastik kaplar kullanmayınız.

- Kum : Doğal bentonit, ince ve kokusuz olmalıdır. Hassas bir burna sahip olan kediler kokulu kumlardan hoşlanmaz. Suni kimyasal ürünlerden uzak durunuz.

- Kedievi : Doğal sisal (jüt) halatlı tırmalama bölümleri olan en az 150 cm yükseklikte bir kapalı bir açık yatma yerleri olanlardan alınmalıdır. Kalitesiz ithal kedievleri kısa sürede deforme olup dağılırlar. Yerli üretim kaliteli malzemeden olanları tercih ediniz.

- Kuru ve Yaş Mama : Kuru mamada ilk 6 ayında bebek/yavru maması tercih edilmelidir. 6-12 Ay arasında yavru kedi (kitten) mamaları kullanılabilir. Yaş mamada ilk 10 ay içeriği en güçlü kaliteli yavru kedi mamaları tercih edilmelidir. 10. Aydan sonra yaş mamada yetişkin çeşitlerine geçilebilir.

- Kum Küreği : Geniş delikli olanlardan 2-4 adet alınız. Zaman zaman kırılabilir. Yedeğiniz hazır olsun.

- Kedi tırnak Makası : Uzadıkça tırnak uçlarını kedinin kendi törpülemesini beklemeden kesmeniz önemlidir. Evde olmaması gereken bir yerde tırnak ucunun takılmasını engeller.

- Tüy Tarama Fırçası : İnce telli geniş fırçalar çok daha verimli ve kediyi mutlu eden tarama sağlar. Otomatik olarak üzerindeki düğmeye basıldığında tüyleri fırçadan atan model işinizi çok daha kolaylaştıracaktır.

- Tüy Toplama Rulosu : Yedek rulolarla birlikte evde her zaman bulundurmanız faydalıdır.

- Göz ve Kulak Temizleme Solüsyonu : Kedilerin en hassas yerlerinden olan göz ve kulak temizliği için ürünler mevcuttur. Herhangi bir tedavi/ilaç özelliği olmayan kendinizin yapabileceği basit temizlik işlemi için bu ürünlerden bulundurmanız faydalı olacaktır. İlk temizlik işlemlerini bilen kişilere danışarak yapınız.

- Kedi Otu/Macunu : Kediniz 6-8 aylardan itibaren kendini temizlerken midesinde biriken tüyleri atma ihtiyacı hissedecektir. Bu tüylerden kurtulmasının iki yolu vardır. İlki evde hazır satılan kutularda yetiştireceğiniz kedi otudur. Bunu kendisi ihtiyacı oldukça gidip yer. İkinci olarak da belli aralıklarla verebileceğiniz sindirim sisteminden tüyleri atmasını sağlayan macunlardır.

- Oyuncaklar : Özellikle ilk aylarında kedi fazlasıyla oyun ihtiyacı hisseder. Tüylü olta, içinde toplar dönen oyuncaklar, zilli fareler favori oyuncaklardandır. Lazer ışığı asla yakalayıp tutamayacağı bir oyun olduğundan lütfen kedilerinizin psikolojisini bozmamak için lazerle oynat-mayınız.

- Ortam : Kedinizin kendine ait ve kimsenin ulaşamayacağı yerleri olacaktır. Israrla onu oradan çıkartmayın      rahatsız etmeyin. O istediği zaman zaten ortalarda olacaktır. Özellikle kedievinde üst katlarda yatıp uyurken veya etrafı izlerken onun alanına müdahale etmemeye özen gösterin. Her daim kendini güvende hissedeceği bir yer olması kedi için önemlidir.

- Diğer Malzemeler, Takviye Gıdalar, Vitaminler, Bakım Ürünleri : Bu tür ürünler için daha önce tecrübeniz yoksa bilen kişilere danışın. Zaman içinde kedinizin ortaya çıkacak olan ihtiyaçları ile zaten öğrenme süreci yaşayacaksınız. Bu süreçte acele etmeyin ve gereksiz ürünler için kendinizi ve kedinizi yormayın.

- Sağlık : Bu konu ile ilgili lütfen veteriner hekiminizin yönlendirmelerine özen gösterin. Rutin kontrolleri, aşıları haricinde evde dikkat etmeniz gereken en önemli hususlar kedinizin rutin dışı fiziksel ve ruhsal belirtileridir. Acilen veterinere danışmanızı gerektiren en önemli belirtiler; dışkı/idrar farklılıkları, kusma, iştah kaybı, kilo kaybı, hareketsizlik, uyuşukluk, aşırı kaşıntı, tüy dökme, ciltte yaralar/kızarıklıklar.

- Tavsiyeler : Tecrübelerimize ve bildiklerimize dayanarak bazı hususlara dikkatinizi çekmek isteriz.
Kedinizi yıkamak özel bir iştir. Scottish/British kediler yılda bir kez yaza girerken tüy değişimi sonrası yıkanabilir. Bunun harici sık aralıklarla kedi yıkamak ona fayda değil zarar verecektir.
Safkan ev ortamına alışık kedileri dış ortama, bahçeye vs çıkartmak bulaşıcı hastalıklar için yüksek oranda riskli bir davranıştır.
Diğer hayvanlarla, kedilerle bir araya getirmek eğer alıştırılmamış bir kedi ise belli bir zaman gerektirir. Alışma süreci için bilen kişilere danışmadan kedinizi başka kedi veya evcil hayvanlarla bir araya getirmeyiniz.
Kedinizi asla strese sokacak ve tahrik edici şekilde oynatmayınız. Isırmalı, tırmalamalı onu gerginleştirip savunma moduna geçirecek davranışlardan kaçınınız.

Her bir kedi her bir insan gibi farklı zekaya ve karaktere sahiptir. Kedinizi zamanla tanıyacaksınız. Bu süreçte her davranışınız onu etkileyecektir.

Lütfen evde artık yeni bir “arkadaşınız, evladınız” olduğunu, onun da duygu ve düşünceleri olduğunu, evin yeni ferdi olarak sizden ihtiyaçlarının karşılanması haricinde saygı ve sevgi beklediğini UNUTMAYINIZ…

Lovetouch Cattery Kedi Evi

ÖNEMLİ: Bilgiler tavsiye niteliğindedir. İzinsiz kopyalanamaz, yayınlanamaz, alıntı yapılamaz, paylaşılamaz. Her hakkı saklıdır.



Yorum Ekle